Om du älskar att pyssla så är förmodligen uppdraget att festduka som att befinna dig i en godisaffär på julafton. Dock kan det vara bra med lite handfasta tips hur du fixar den bästa dukningen. Den symboliserar nämligen festen i viss mån.
Val av tema?
Vissa festfixare älskar att linda in festen i ett tema som ger tillställningen en röd tråd. Det kan röra sig om hösttema, jultema, skräcktema eller sommartema och vad kan då sätta pricken över i:et bättre än själva dukningen? Här läggs stor vikt vid detaljerna såsom bordsduken, servetter, blommor, prydnadsföremål, bordsplaceringskort och inte minst menyn. Välj en grundfärg som går i temats tecken och komplettera sedan med detaljer. Låt även maten gå i temats tecken så får du än mer beröm sedan.
Låt naturen ta plats vid bordet
Har du en trädgård är du lyckligt lottad, för då kan du låta den vara en del av dukningen. Växter, blommor och blad tenderar att i nästan alla dukningssammanhang figurera åtminstone någonstans på bordet eller bredvid. Ta tillvara på naturens resurser och sätt ihop enkla blomsterarrangemang, plocka kastanjer eller lägg höstlöv på bordet. Sker festen utomhus så kan du välja din favoritplats i trädgården eller på altanen och inspireras utifrån färgerna just där. Kort sagt, låt naturen utgöra rekvisita.
4 enkla steg – duk, porslin, dekorationer och mat
Om du slopar temat men ändå vill skapa en elegant och unik dukning, så är ett tips att börja med duken, för att sedan välja porslinet och dekorationer och sist bestämma maten. Låt duken och porslinet guida dig till utsmyckningen och låt dig sedan inspireras att välja rätt mat.
Tillämpa dukningsregler eller inte?
Om du inte följer Magdalena Ribbings etikettsregler slaviskt, så bör du heller inte bekymra dig om att stå med linjal för att lägga besticken exakt 2,5 cm från bordskanten. Det kommer i alla fall de flesta gäster inte att märka, om de inte arbetar på Nobelfesten vill säga. Se dock till att glasen står på rätt sida om tallrikarna och att besticken får sin givna plats, men överdriv inte.